Een vijver vol vissen

Wil je altijd al een vijver hebben in je tuin, waarin je vissen kunt houden en ze af en toe kunt voeren? Het is een prachtig gezicht en het maakt je tuin een levendige en rustgevende plek om te vertoeven. Met deze informatie heb je een beter idee van wat je nodig hebt voor een vijver. Gelukkig kun je de benodigde materialen grotendeels verkrijgen bij Peekoi, een online winkel gespecialiseerd in vijvers. Ze bieden een breed scala aan producten, waaronder netten, bacteriën, verlichting, medicijnen, behandelingen, koivoer en verwarming.  Ze leveren zowel in Nederland als in België. Daarnaast bieden ze ook artikelen aan voor aquariums en zwembaden, voor het geval je die wilt onderhouden of al in je bezit hebt.

Bacteriën

Ten eerste zijn er bacteriën die helpen om het water schoon te maken. Ten tweede bevorderen ze de groei van planten, doordat de bacteriën zich hechten aan het vijversubstraat en zuurstof omzetten in CO2. Dit verbetert de waterkwaliteit. Ten derde zorgen de bacteriën ervoor dat verontreinigende stoffen zoals ammonium, ammoniak en nitriet worden omgezet in stoffen die niet schadelijk zijn. En tot slot is het doel van deze bacteriën om de weerstand van de vissen te verhogen.

Visvoer en vissen

Welke vissen kunnen eigenlijk in je vijver gehouden worden? De meest voor de hand liggende keuze zijn koi karpers, gevolgd door goudvissen, zonnebaarsen (met een grootte van 15 cm) en algeneters. Daarnaast kun je ook shubunkins (met een grootte van 10-20 cm), goudelritsen (met een grootte van 2-8 cm), rozettes, een steur of een winde overwegen. Het aantal vissen dat in je vijver kan worden gehouden, hangt af van de grootte van de vijver en de waterkwaliteit. Als je een UVC-filter of biologisch filter in je vijver hebt, kun je over het algemeen meer vissen houden. Vergeet niet dat je vissen pas voert wanneer de watertemperatuur acht graden Celsius of hoger is. Bij Peekoi kun je koivoer kopen, dat verkrijgbaar is in drijvende of zinkende varianten met verschillende korrelgroottes. Sommige soorten koivoer hebben ook extra voordelen, zoals het stimuleren van de eetlust en het versterken van het afweersysteem van de vissen.

Lees tip:  Schijnen in het Diepe: De Invloed van LED Aquariumverlichting op Dierenwelzijn

Medicijnen

Naast de benodigde benodigdheden voor vijvers en vissen, zijn er ook verschillende medicijnen en behandelingen beschikbaar voor het geval je vissen ziek worden. Een voorbeeld hiervan is Bactyfec, dat effectief is tegen verschillende ziektes zoals schommelziekte, roodziekte en bekschimmel, om er maar een paar te noemen. Daarnaast zijn er medicijnen verkrijgbaar tegen schimmelinfecties, bacteriële infecties en witte stip (Ich). Ichtocell wordt gebruikt tegen witte stip, Fungicell tegen schimmelinfecties (Saprolegnia en Achlya) en Bactyfec tegen bacteriële infecties (zoals vinrot, bekschimmel, huidzweren en kieuwrot). Let op dat er nog meer bekende ziektes zijn waar je voorzichtig mee moet zijn en kies daarbij het juiste medicijn voor je vissen.

Afdeknet

Welke soorten netten zijn er beschikbaar voor je vijver? Je kunt schepnetten, koinetten en Japanse netten kopen. Daarnaast zijn er ook afdeknetten verkrijgbaar. Deze netten zijn UV-gestabiliseerd, bestand tegen vocht en rotbestendig. Je vraagt je misschien af waarom je een afdeknet zou gebruiken. Bladeren kunnen namelijk de groei van algen stimuleren. Bovendien kunnen bladeren gaan schimmelen, waardoor schadelijke stoffen in de vijver terechtkomen. Dit kan zowel waterplanten als vissen ziek maken. Daarnaast kunnen vissen ten prooi vallen aan (roof)dieren. Voordat je het net plaatst, is het belangrijk om eerst vuil uit het water te verwijderen. Vervolgens kun je het net met behulp van grondpennen spannen. Probeer het net niet te strak te trekken, aangezien het na verloop van tijd kan scheuren. Hopelijk zul je veel plezier beleven aan je vijver en je vissen met de juiste producten!

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.