Kat, hamster, slang – welke huisdieren kun je thuis houden?

In Nederland hebben we de grote vrijheid om bijna elk dier privé te houden. Ja, leeuwen, tijgers en apen zijn ook “toegestane” huisdieren. Niet alle dieren zijn geschikt voor in huis. Bepaalde diersoorten worden speciaal gefokt voor het houden van huisdieren. Over het algemeen leeft er nu minstens één huisdier in elk tweede huishouden. 

Je moet goed nadenken over de beslissing om een ​​viervoeter bij je in te laten trekken. Niet elk dier past in elke situatie in het leven. Als je je hele leven al een Duitse herder wilde, maar je woont in een hoogbouwappartement met kinderen, dan zou het krijgen van de hond je waarschijnlijk meer problemen dan plezier bezorgen. In dit artikel, dat je wordt aangeboden door www.snuffelsensniffels.nl, laten we je zien welke huisdieren in welk huis passen.

Katten

De kat is het populairste huisdier in Nederland. Dat is geen wonder, want de fluwelen pootjes zijn onafhankelijke dieren met een eigen wil, die het niet erg vinden om meerdere uren achter elkaar alleen te zijn. Ze zijn dus ook een uitstekende kamergenoot voor werkende mensen. Een huiskat kan zich overdag alleen bezighouden en slaapt ook graag een paar uur in de zon. Maar ’s avonds moet je in ieder geval tijd hebben om te knuffelen en te spelen, want zelfs de onafhankelijke kat heeft genegenheid nodig.

Als u van mening bent dat een kat alleen op een diervriendelijke manier kan worden gehouden als hij naar buiten mag, dan kunt u gerust zijn. Natuurlijk is het fijn als de huiskat in bomen kan klimmen of in het gras kan ravotten. Maar er liggen ook veel gevaren op de loer voor katten in de grote, wijde wereld, waaronder auto’s, wilde dieren en ziektes. De levensverwachting van een vrij rondlopende kat is slechts drie tot vier jaar. Binnenkatten daarentegen worden vaak wel 20 jaar oud en zijn minstens zo gelukkig. Als je je kitten er in de eerste plaats niet aan laat wennen om buiten te zijn, zal ze helemaal geen kwaad doen. Als vervanging voor levende prooien dient u voldoende speelgoed bij de hand te hebben, planken en kasten zijn ook geschikt om in te klimmen. 

Bepaalde rassen zijn bijzonder goed voor het leven in een appartement, waaronder Abessijnse, Balinese en Birmaanse katten. Rassen zoals Bengaalse katten of andere grotere katten mogen niet binnenshuis worden gehouden, omdat ze veel beweging nodig hebben.

Honden

Op de tweede plaats op de lijst van de meest populaire huisdieren staat de hond, omdat hij niet voor niets de beste vriend van de mens wordt genoemd. Loyaliteit, goedheid en speelsheid maken deze viervoeter tot een echte verrijking voor elk gezin. Welke hond in uw huis past, hangt vooral af van het type huis dat u heeft. Vooral grotere hondenrassen voelen zich op hun gemak in grote eengezinswoningen met tuin. Kleinere hondenrassen, zoals Dwergpinschers, Maltezers, Yorkis en Shih Tzus, kunnen daarentegen ook ruimte vinden in een kleiner appartement.

In het geval van huurappartementen wordt de situatie wat lastiger. Veel verhuurders houden er niet van om blaffers te zien omdat ze vaak luid blaffen en andere huurders kunnen storen. Bepaalde rassen, zoals de Mops of Pommeren, zijn een veilige optie. Dankzij hun vriendelijke en gemakkelijke karakter zijn ze van nature erg rustig en beheersbaar. Doe voor de aankoop wat onderzoek naar het ras dat u wilt adopteren.

Een kleine hond moet je alleen nemen als je snel een groot gebied kunt bereiken, zoals een mooi hondenpark of een grote weide, waar je hond zonder leiband kan ravotten. In de stad en op openbaar groen is er meestal een lijnvereiste. Uw trouwe viervoeter heeft echter absoluut de mogelijkheid nodig om gewoon een hond te zijn en minstens één keer per dag te rennen, graven en spelen. Maak je je zorgen omdat je een baan hebt? Dat is absoluut geen probleem. Hondenoppas is een ideale optie voor drukke hondenliefhebbers. Overdag kunt u uw hond bij zijn oppas achterlaten en hoeft u zich geen zorgen te maken over zijn welzijn.

Knaagdieren

Het is zover: je kind vraagt ​​je keer op keer om een ​​huisdier. Natuurlijk belooft het ook elke dag de kattenbak schoon te maken en met de hond te spelen. In werkelijkheid ziet dit er echter meestal heel anders uit en dat weet u ook. Als je toch de wens van je gezin voor een huisdier wilt vervullen, is er het ideale alternatief voor hond en kat: schattige knaagdieren. Het zijn gemakkelijke, beginnersvriendelijke huisdieren die geweldig zijn met kinderen en in kleine appartementen passen.

Hamsters zijn nachtdieren, waardoor ze een geweldig huisdier zijn voor elke werkende persoon. Het kleine knaagdier is blij als hij overdag zijn rust heeft. Een hamster is kostenbesparend, beweegt en verzorgt zichzelf, waardoor het ook een uitstekend huisdier is voor kinderen.

Ratten en muizen zijn ideaal als je een klein appartement hebt met weinig vloeroppervlak. Ze houden ervan om naar boven te klimmen en plezier te hebben, zelfs in kleine appartementen. Ratten zijn ook erg nieuwsgierige en volgzame dieren en zijn niet bang voor contact met mensen.

Het is beter om geen grote konijnen in een appartement te houden, omdat deze dieren veel beweging nodig hebben. Dit vereist een grote kooi en ook zand en aarde. Ze doen niets liever dan in de grond graven en zich verstoppen in hun zelf gegraven holen. Als u een tuin heeft waar u een konijnenverblijf kunt bouwen, moet u ervoor zorgen dat deze goed beschermd is tegen wilde dieren.

Vogels

Vogels zijn indrukwekkende wezens en ook leuke, slimme huisdieren. Populaire huisgenoten zijn onder meer vinken, kanaries en grasparkieten.

Door de vogels vrij rond het huis te laten vliegen, zijn ze geweldig om in een appartement te houden. Net als andere wezens willen vogels niet de hele dag achter tralies leven.

Hoe mooi ze ook zijn om naar te kijken, vogels kunnen erg luidruchtig zijn. Dit is vaak een probleem voor buren en verhuurders. Vogels worden vaak vocaal als ze voor langere tijd alleen worden gelaten, omdat dit stress en angst kan veroorzaken. Een vogel is dus pas een geschikt huisdier voor jou als je er ook voldoende tijd mee kunt doorbrengen. Vooral grotere vogels zijn meestal erg intelligent en hebben constante mentale uitdagingen nodig om te voorkomen dat ze zich vervelen. Hoewel grote vogels indrukwekkende huisdieren zijn, hoe groter de vogel, hoe duurder het wordt om te houden.

Vissen

Elegante vechtvissen of kleine, rennende guppy’s: ook vissen zijn fascinerende huisdieren die perfect in elk klein appartement passen. Vooral kleine aquaria zijn zeer gemakkelijk te onderhouden en passen daarom ook in het dagelijkse leven van werkende mensen die dieren gezelschap in huis willen. Het PH-gehalte, het ammoniak-, nitriet- en nitraatgehalte, evenals de waterhardheid en alkaliteit moeten echter regelmatig worden gecontroleerd, omdat zelfs de kleinste veranderingen schadelijk kunnen zijn voor de vissen. Ben je dol op clownvissen, doktersvissen of vlindervissen? Kies dan voor een zoutwateraquarium. Deze aquariumsoort heeft iets meer tijd en verzorging nodig dan het zoetwater alternatief. Als je meer een fan bent van guppy’s, killivissen, goudvissen of soortgelijke soortgenoten, dan moet je denken aan een zoetwateraquarium.

Betta-vissen zijn ook populaire huisdieren. Ze voelen zich ook zeer comfortabel in kleine aquaria en kunnen zowel in zout als zoet water worden gehouden.

Exotische huisdieren

Sommige mensen vinden het bijzonder. Misschien ben jij ook wel een fan van spinnen, slangen en reptielen. Hoewel deze huisdieren niet geweldig zijn om te knuffelen of voor beginners, gaat er niets boven het observeren van deze fascinerende wezens voor echte dierenliefhebbers. Dieren zoals gekko’s zijn geweldig voor mensen met een allergie voor huidschilfers van dieren. Ze zijn slim en behendig, kunnen zelfs trucjes leren en kunnen sterke relaties met mensen ontwikkelen.

Naast gekko’s zijn leguanen, slangen, spinnen en schildpadden gewaardeerde huisdieren. De dieren leven het liefst in een goed uitgerust terrarium en passen daarom in bijna elk appartement. De aanschaf van een exotisch dier moet echter altijd zorgvuldig worden overwogen, want niet alleen de aanschaf is duur. De dieren hebben vaak heel speciale behoeften, waardoor het houden ervan al snel duur wordt.

Leguanen hebben bijvoorbeeld een constant warm terrarium nodig met klimbomen en waterbassins. Slangen hebben minimaal één keer per week vloerverwarming en levend voer nodig. Als je slangen fascinerend vindt, maar je er niet toe kunt brengen om elke week een klein knaagdier te offeren, dan is een slang geen huisdier voor jou. Je hecht een lange tijd met reptielen. Vogelspinnen en sommige soorten slangen hebben een zeer lange levensverwachting, en schildpadden kunnen ook meer dan 100 jaar leven.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.