aquarium

4x aquarium fouten door beginners

Ben jij van plan om binnenkort van start te gaan met jouw eigen aquarium? Een aquarium beginnen is leuk en spannend, maar het kan wel wat overweldigend zijn. Er zijn veel punten waaraan je moet denken en een beginnersfoutje is zo gemaakt. Ben jij benieuwd welke fouten je gemakkelijk kunt voorkomen? Dan is dit artikel iets voor jou. 

Klein is toch fijn?

Veel mensen denken dat ze beter kunnen beginnen met een klein aquarium omdat deze makkelijker te onderhouden is. Toch is dit niet helemaal waar. Integendeel, een klein aquarium geeft jou weinig ruimte om fouten te maken. Je hoeft maar een kleine fout te maken en het evenwicht in het aquarium gaat naar de knoppen. In een klein aquarium heb je daarnaast bijna geen plek voor meerdere vissen of planten, dus je kunt om te beginnen beter een groot aquarium bestellen

Zet vissen niet te snel in het aquarium

Waarom je dit niet zou moeten doen is omdat je vissen op die manier een temperatuur schok kunt bezorgen. De vissen worden in bepaald water vervoert, en als dat heel veel verschilt van jouw aquarium kun je de vissen stress geven. Daarnaast moet je ook altijd uitkijken met ziektes. Wanneer jij zieke vissen toevoegt aan het aquarium, kun je ook alle andere vissen in het aquarium besmetten. Verdiep je in de behoefte van de soort vissen die je al hebt en kijk met welke vissen ze goed samengaan. Ook is het handig om te weten of het allemaal weg zal gaan passen in jouw aquarium. 

Lees tip:  Het belang van huisdieren

Te veel en te sterk licht 

Het klopt dat planten sneller gaan groeien door meer licht. Maar wat daar dan wel bij komt kijken, is dat je dan ook meer C02 en plantenvoeding moet toevoegen. Als je dat niet doet krijg je te maken met algen en zal de plantengroei stoppen. Ook komt het bij beginners vaak voor dat zij de verlichting dagelijks handmatig aan en uit zetten. Je plantengroei raakt zo in de war en ook geef je algen een grotere kans. Schaf dus een tijdklok aan om je vissen en planten wat regelmaat te geven.

Een te zwak aquariumfilter  

In de meeste gevallen worden er gratis filters meegegeven bij aankoop van een aquariumset. Het voordeel hierbij is dat je meteen alles hebt om te kunnen beginnen, het nadeel is dat dit vaak pompjes zijn met een zwak debiet. Door een te zwak filter blijft er veel vuil liggen en worden voedingsstoffen niet naar de plantjes gebracht. Het gevolg daarvan is weer dat de plantjes slechter groeien.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.