Soorten kattenvoer voor jouw kat

Bij het krijgen van een nieuw huisdier komen veel zaken kijken. Zo moet men bijvoorbeeld op zoek naar een slaapplaats, een kattenbak of een hondenriem, speelgoed, en een rooster om het dier te onderhouden. Een van de zaken die men vaak vergeet te overwegen is kattenvoer: vaak denkt men dat het allemaal goed komt als je de standaard zak koopt, maar niets is minder waar. Het type en de hoeveelheid voer dat een dier nodig heeft is namelijk van een aantal zaken, zoals leeftijd, activiteit en geslacht. Dit geldt niet alleen voor katten, maar ook voor honden: alleen van Royal Canin hondenvoer bestaan al tientallen verschillende soorten, ingedeeld naar ras, grootte, en leeftijd. Het is belangrijk om hier dus even bij stil te staan en de juiste keuze te maken, zodat je kat (of hond) zich optimaal voelt. 

Leeftijd van het dier 

Een van de eerste zaken waar men naar moet kijken is de leeftijd van het dier. Kittens en jonge katten zijn vaak een stuk actiever en maken een snelle groei mee, waardoor ze meer vitaminen en proteïnen nodig hebben om hun fysieke gezondheid optimaal te houden. Katten van middelbare leeftijd zijn vaak ook nog aan de actievere kant, maar lopen al een groter risico op verschillende ouderdomsklachten: daarom is het van belang om ze gezond en vitaminerijk voer te geven, om deze klachten zoveel mogelijk tegen te gaan. Oudere katten beginnen vaak langzamer en minder actief te worden, en hebben daarom voer nodig dat minder energierijk is om hun levensstijl bij te benen. 

Lees tip:  Wat is de beste aquarium verlichting soort?

Levensstijl van de kat

Maar ook de levensstijl van een kat of een poes kan een grote rol spelen bij de keuze voor het voer. Zo zal een kat die in een appartement op vier hoog woont een stuk minder actief zijn, en heeft daarom ook minder energierijk voedsel nodig. Een kat die op een boerderij woont en daar alle vrijheid heeft om lekker door een bos te rennen, zal echter beduidend meer energie verbruiken, en daarom ook voedsel nodig hebben dat deze levensstijl reflecteert. Zoals eerder besproken variëert de levensstijl van katten ook naarmate zij ouder worden: extra reden om af en toe eens de keuze te heroverwegen. 

Speciale omstandigheden

Als laatste is het van belang om bij de keuze voor voer ook rekening te houden met eventuele speciale medische omstandigheden van de kat. Zo bestaat er bijvoorbeeld speciaal voer voor katten met een nierafwijking waarin een stuk minder zout is verwerkt. Ook is er voer voor katten die bijvoorbeeld slecht vast voedsel kunnen verdragen. Of het noodzakelijk is om hier rekening mee te houden en welk type voer dan geschikt is bij een bepaalde afwijking zal de dierenarts je het best kunnen vertellen. 

Voor de optimale verzorging van je kat is het dus van belang om rekening te houden met de voerkeuze. Vaak zijn de prijsverschillen tussen soorten voer niet extreem hoog, waardoor dat geen belemmering hoeft te zijn voor de juiste levensstijl en verzorging van je kat. Het blijft natuurlijk ook altijd een beetje experimenteren: de meeste katten vinden niet elk type voer lekker, en laten het gerust staan als ze er niet van gediend zijn. 

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.