Alles over gewrichtsproblemen bij paarden

Voor het ideaal functioneren van de gewrichten van paarden is het belangrijk dat ze soepel kunnen blijven bewegen. Door veel en intense beweging hebben ze het echter vaak zwaar te verduren. Het is dan ook niet gek dat gewrichtsproblemen bij paarden veel voorkomen. In dit artikel kan je meer informatie lezen over gewrichtsproblemen bij paarden.

Hoe werkt een gewricht?

Om gewrichtsproblemen bij paarden te begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe een gewricht precies in elkaar steekt. Een gewricht is een scharnierpunt tussen twee of meer botten. Hiertussen zit een laag kraakbeen en gewrichtsvloeistof. Deze zorgen ervoor dat de uiteinden van de botten soepel langs elkaar heen kunnen bewegen en er geen pijnlijke wrijving ontstaat. Bij zware inspanning is het dus essentieel dat een gewricht soepel kan bewegen. Gewrichtsproblemen dus het vaakst voor in de gewichten die het zwaarst belast worden, in het geval van een paard bijvoorbeeld bij de been- en halsgewrichten.  

Soorten aandoeningen

Eén van de meest voorkomende gewrichtsproblemen bij paarden is artrose. Het is een chronisch progressieve aandoening waarbij het kraakbeen rondom het gewricht verslijt. Door bepaalde stoffen die het lichaam hierbij aanmaakt, wordt de aandoening erger wanneer er niet op tijd ingegrepen wordt. Dan kan een paard kreupel worden. Daarnaast kunnen bij de erfelijke aandoening OsteoChondrose (OC) scheurtjes in het bot of kraakbeen ontstaan. Bij OsteoChondrosis Dissecan (OCD) kunnen hiernaast ook stukjes bot loskomen. 

Behandelmethoden

Hoewel gewrichtsaandoeningen bij paarden nooit helemaal genezen kunnen worden, zijn er wel verschillende manieren om ze te behandelen. Ten eerste is het belangrijk om het bewegingsregime van het paard aan te passen zodat de pijnlijke gewrichten niet te zwaar belast worden. Bovendien kunnen beide gewrichtsaandoeningen behandeld worden door ontstekingsremmers in het gewricht te injecteren. Daarnaast kunnen OC en OCD behandeld worden door middel van een operatie waarbij de losse botfragmenten worden verwijderd. Ook zijn er paardensupplementen voor soepele gewrichten te kopen. Raadpleeg je arts over welke aanpak het meest geschikt is voor de situatie van jouw paard.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.