Bescherm jouw paard tegen vliegen en andere insecten!

Om je paard vrij van ongedierte en gelukkig te houden in de zomermaanden zijn er een hoop dingen die je kan doen. In dit artikel lees je een aantal tips voor alle paardeneigenaren die zich willen voorbereiden op het vliegenseizoen.

Paardenkleding

Een makkelijke manier om je paard tegen vliegen en andere insecten te beschermen, is door middel van paardenkleding. Er zijn verschillende opties op de markt, zoals de vliegendeken, vliegenmaskers, oornetjes en beenwraps.

1. Vliegendekens

Een vliegendeken heeft een open geweven gaas waardoor de insecten van je paard worden gehouden terwijl hij niet oververhit raakt. Sommige soorten vliegendekens hebben een laag insectenwerend middel wat het effect van de vliegendeken versterkt.

2. Vliegenmaskers

Het vliegenmasker is gemaakt van doorzichtig gaas en houden vliegen weg van de ogen. Vliegen kunnen namelijk in de ogen van je paard terechtkomen en infecties veroorzaken. Er zijn verschillende modellen, waaronder maskers die de oren bedekken en maskers die de hele neus bedekken. Ze zijn ontworpen van zeer fijn, lichtgewicht gaas tot sterker materiaal dat beter bestand is tegen schade.

3. Oornetjes

Vliegen en andere insecten kunnen heel storend zijn voor je paard wanneer deze in zijn oren terecht gekomen. Oornetjes houden het ongedierte weg van de oren van je paard. Meestal zijn deze gemaakt van gehaakt garen of een combinatie van garen en stof.

4. Beenwraps

Paarden kunnen zich irriteren aan vliegen op de benen en gaan hierdoor stampen. Doordat je paard beenwraps draagt van mesh zal hij minder lastiggevallen worden en ook minder stampen.

Vliegenhalsband

Er zijn verschillende soorten vliegenhalsbanden voor paarden op de markt. Dit zijn halsbanden die voorzien zijn van een laag insectenwerend middel en weert insecten af van het hoofd en de nek van je paard.

Lees tip:  De beste vangst met karperboilies

Vliegenspray paard

De meeste vliegensprays voor paarden bevatten bestanddelen die zowel vliegen, muggen, teken als andere insecten weren. Vliegenspray paard voorkomt dat insecten op je paard terechtkomen, maar doodt de insecten echter niet. Test altijd eerst een beetje spray op je paard wanneer je een nieuwe vliegenspray hebt gekocht, om zeker te weten dat hij geen allergische reactie vertoont. Wanneer je vliegenspray op het gezicht van je paard aanbrengt, vermijd dan de ogen en houd desnoods een washandje over de ogen van je paard terwijl je dit doet.

Een schoon paard

Een schoon paard is veel minder aantrekkelijk voor vliegen en ander ongedierte. Ruikt je paard naar zweet, urine of mest dan zal dat meer vliegen aantrekken. Zoek een speciale shampoo voor paarden welke werkzame bestanddelen heeft voor het weren van ongedierte. Daarbij werkt een eventuele vliegenspray nog beter wanneer je deze aanbrengt nadat je je paard hebt gewassen met shampoo voor paarden. Ook het schoon en droog houden van de stal helpt een hoop bij het weghouden van vliegen. Indien mogelijk, zorg er dan voor dat de mesthoop zo ver mogelijk verwijderd is van de stal.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.