hond

Het belang van huisdieren

Psychologen begrijpen het belang en de waarde van fysieke aanraking. Het kan helpen om stress en angst te verminderen, gevoelens van depressie te verminderen, pijn te verlichten en te herstellen van gezondheidsproblemen. Het aaien van een hond kan ook onze bloeddruk verlagen en ons helpen ontspannen. Dit hangt nauw samen met de manier waarop honden ons gelukkig maken. Interactie met een hond kan ons oxytocineniveau verhogen, wat ons een gevoel van emotioneel welzijn geeft. Voor oudere volwassenen kan een hond ook het moreel verhogen en een gevoel van eigenwaarde geven. Naarmate de levensverwachting toeneemt, vertonen meer senioren tekenen van achteruitgang in geheugen en cognitieve vaardigheden. Hulphonden kunnen worden getraind om mensen in de vroege periode van dementie te helpen. Pups gedijen op routine en kunnen hun oudere verzorgers helpen dingen als medicatie en maaltijden te onthouden. Als wandelende metgezellen kunnen ze hun mensen ook naar huis leiden, zodat ze niet verdwalen.

Helpt je stressniveau te verlagen

Wanneer je stress of angst ontwikkelt, kunnen jouw hersenen adrenaline en cortisol (het stress gerelateerde hormoon) afgeven, wat schadelijk kan zijn voor jouw hart en geestelijke gezondheid als ze gedurende een langere periode aanhouden. Huisdieren laten hun baasjes niet alleen lachen en giechelen, maar dragen vooral bij aan de afgifte van oxytocine; een “knuffelhormoon” dat de effecten van cortisol omkeert en een persoon een stressvrij gevoel geeft. Er is ook die kalmte die je krijgt als je je hond speels rond ziet rennen of als je de vacht van je kat kalmeert. Artsen hebben ontdekt dat interactie met een dier jouw kansen op een snel herstel na een operatie aanzienlijk vergroot, omdat dieren de neiging hebben om positiviteit en mentaal welzijn te vergroten.

Lees tip:  Dieren zijn belangrijk voor de balans van de natuur.

Honden kunnen het immuunsysteem van jouw kind versterken

Als je ontdekt dat jouw kind een ernstige allergische reactie kan krijgen als gevolg van contact met bepaalde biologische of kunstmatige producten zoals pinda’s, eieren of schaaldieren, kan dit jouw leven veranderen. Als je echter een huisdier hebt, zoals een hond, is de kans groot dat jouw kind een sterker immuunsysteem zal ontwikkelen dankzij de huidschilfers van jouw hond die ze afstoten. Blootstelling aan dierlijk stof en haar kan voorkomen dat een kind (vooral zuigelingen in het eerste jaar) vanaf zeer jonge leeftijd op latere leeftijd allergieën ontwikkelt. Voor honden kan hondenbrokken van pas komen, maar als je twijfelt welke je moet aanschaffen is het wellicht raadzaam om hondenbrokken vergelijken.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.