Veilig paardrijden met springschoenen

Bij het paardrijden gebruik je springschoenen voor de bescherming van het paard. Springschoenen zorgen ervoor dat de hoef, hoefbal en kroonrand van het been van het paard worden beschermd. Je gebruikt ze als een soort zelfbescherming, omdat het paard met de hoef van de achterbenen de voorbenen kan verwonden. Je gebruikt ze daarom niet alleen tijdens het rijden maar ook bij het losgooien of als het paard in de weide staat. Doordat springschoenen veel gebruikt worden bij het rijden, zie je dat ze vrijwel tot de standaard paardenspullen of paardenbenodigdheden van iedere ruiter behoren.

Galloperen.nl geeft je twee tips waar je rekening mee moet houden wanneer je nieuwe springschoenen gaat kopen.

Tip 1: het juiste materiaal

Wanneer je nieuwe springschoenen gaat kopen voor je paard is het belangrijk om te letten op het juiste materiaal. Doordat springschoenen een uitsluitend beschermende werking hebben zijn ze altijd gemaakt van stevig materiaal zoals rubber en kunststof, ook zie je ze wel eens van leder. Uiteraard gaat dit over de buitenzijde want de binnenzijde is in veel gevallen gemaakt van zacht materiaal, zoals wol of fleece. Zorg er dus voor dat ze voldoende bescherming bieden, maar dat ze een zachte binnenkant hebben zodat ze niet gaan schuren of irriteren tijdens het rijden. Wil je ze gebruiken in natte omstandigheden zoals cross of bosritten? Dan is het aan te raden om rubberen springschoenen te nemen, waar geen vuil in blijft zitten tijdens het rijden om blessures te voorkomen!

Tip 2: de juiste sluiting

Naast het materiaal is het heel belangrijk dat de springschoenen de juiste sluiting hebben. Je wilt natuurlijk wel dat ze goed blijven zitten tijdens het rijden. Als ze losraken moet je ze tijdens het rijden opnieuw vastmaken of ontstaat de kans dat het paard zichzelf blesseert of verwond. Daarom is het fijn als de springschoenen beschikken over een goede sluiting! Veelal is de sluiting gemaakt van klittenband, door te kiezen voor een springschoen met stevig klittenband, kun je er langer van genieten!

Lees tip:  Hoe verzorg je de huid van een paard?

Het is dus heel belangrijk dat je beschikt over de juiste springschoenen tijdens het paardrijden. Materiaal en sluiting zijn hierbij van groot belang. Wil je hier meer over weten? Of ben je op zoek naar andere tips en trics over paardenspullen in de paardensport? Kijk dan eens op Galopperen.nl.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.