eikenprocessierups het beste preventief kunt bestrijden

Dit is waarom je de eikenprocessierups het beste preventief kunt bestrijden

De eikenprocessierups houdt ons land al een aantal jaren flink bezig. Dit nare rupsje eet niet alleen alle eikenbomen kaal, ze kunnen ook voor gezondheidsklachten zorgen bij zowel mensen als dieren. Om te voorkomen dat jij en jouw huisdieren rondlopen met ondragelijke jeuk en ademhalingsproblemen is het belangrijk dat de eikenprocessierups op tijd bestreden worden. Wij vertellen je meer over preventieve bestrijding.

Over de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Deze nachtvlinder legt haar eitjes in eikenbomen, waar ze de hele winter verblijven. Rond april kruipen er jonge eikenprocessierupsen uit de eitjes. In het beginstadium zijn de rupsen niet schadelijk voor de gezondheid. Een pas ter wereld gekomen rups heeft nog een brandhaartjes en kan dus ook geen fysieke klachten veroorzaken. Pas na twee keer vervellen krijgen de rupsen hun beruchte brandharen met weerhaakjes en vormen ze een bedreiging voor de gezondheid van mens en dier. Ook na het ontstaan van de brandhaartjes blijft de rups vervellen. Hiermee is het probleem van de brandhaartjes echter niet opgelost. Oude brandhaartjes, die in de nesten achter blijven, kunnen door de wind verspreid worden en net zoveel klachten veroorzaken. De gevolgen van de eikenprocessierups zijn daarom vaak tot halverwege september merkbaar.

De voordelen van preventief bestrijden

Om geen last te hebben van de eikenprocessierups is preventieve bestrijding de beste oplossing. De eikenprocessierups preventief bestrijden kent veel voordelen. Zo zorgt preventieve bestrijding ervoor dat de gezondheidsrisico’s die de rupsen met zich meebrengen aanzienlijk afnemen, voor zowel mensen als dieren. Preventieve bestrijding vindt al vroeg in het seizoen plaats, nog voordat de rupsen brandhaartjes kunnen ontwikkelen. Door de rupsen al in het eerste stadium te bestrijden kunnen ze geen fysieke klachten veroorzaken bij mensen en dieren en is de kans kleiner dat er rupsen ontpoppen tot volwassen vlinders en zich gaan voortplanten. Preventieve bestrijding biedt dus zowel voor nu als voor de toekomst tientallen voordelen.

Lees tip:  Dierendag nieuws: handel in berberaap niet langer onbestraft

Manieren van bestrijden

De eikenprocessierups kan op verschillende manieren worden bestreden:

  • Biologische bestrijding met bacteriepreparaat Xentari
  • Biologische bestrijding met nematoden (aaltjes)
  • Het wegzuigen van de nesten
  • Het wegbranden van de nesten
  • Bestrijding met behulp van natuurlijke vijanden

Over welke manier van bestrijding het meest effectief is zijn de meningen verdeeld. Het wegbranden of wegzuigen van de nesten zorgt ervoor dat de nesten in één keer verdwenen zijn maar heeft ook als gevolg dat sommige natuurlijke vijanden van de rups, die hun eitjes in hetzelfde nest leggen, verdwijnen. Bestrijding met behulp van natuurlijke vijanden is een project met lange adem dat helaas niet altijd slaagt. Biologische bestrijding is zeer effectief, maar kan vaak alleen worden uitgevoerd onder de juiste weersomstandigheden en dient al vroeg in het seizoen (want preventief) te worden uitgevoerd. Wil jij de eikenprocessierups laten bestrijden? Dan is het vooral afhankelijk van het leefstadium van deze dieren welke methode de beste keuze is.Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.