Zowel mens als dier hebben voedsel nodig om te overleven. Ieder (zoog)dier heeft zijn eigen dieet. Maar alle dieren zijn te onderscheiden in 3 grote groepen. Planteneters (herbivoren), vleeseters (carnivoren) en alleseters (omnivoren).
Wat alle mensen en dieren gelijk hebben is dat het voedsel eerst in kleinere stukken moet worden verdeeld ter bevordering van de spijsvertering. Ieder soort dier heeft zijn eigen gebit. In dit artikel zoemen we daar verder op in!
Planteneters
Planteneters ofwel de herbivoren zijn dieren die enkel plantaardig voedsel eten. Om de juiste voedingsstoffen te krijgen, moeten ze eerst worden vermaald. Dit gebeurt altijd met de zogeheten plooikiezen. Dit zijn kiezen met een plooi erin. Hierdoor valt het onderste gebit precies in de plooi van de bovenste kaak.
Met een zijdelinkse beweging wordt het voedsel vermaald tussen de plooikiezen. De randen in de plooikiezen malen al het voedsel fijn zodat de voedingsstoffen beter tot zijn recht komen.
Er zijn twee verschillende plooikiezen. Er zijn hoogkronige en laagkronige plooikiezen. Dieren die hard vegetarisch voedsel eten, denk hierbij aan gras, hebben hoogkronige kiezen en dieren met zacht vegetarisch voedsel laagkronige kiezen. Zacht vegetarisch voedsel kunnen bijvoorbeeld bladeren zijn.
Er is een grote ruimte tussen de snijtanden en kiezen. Dit wordt ook wel het diasteem genoemd. Hierin wordt het eten verzameld. Maar er bestaan ook dieren die geen snijtanden of hoektanden hebben in de bovenkaak.
Vleeseters
Vleeseters ofwel carnivoren eten uitsluitend vlees. Dit kan vlees van een prooi of een kadaver zijn. Eerst moet een deel van het vlees worden losgescheurd. Dit gebeurt met de scheurkiezen. De punten van deze scheurkiezen vallen zo in elkaar dat het werkt als een schaar. Maar ook de hoektanden zijn erg sterk. Deze worden vaak gebruikt voor het vasthouden van de prooi.
Alleseters
Alleseters ook wel omnivoren genoemd, eten zowel plantaardig voedsel als vlees. Een mooi voorbeeld is een mens, varken of een beer. Wij mensen eten niet alleen groente, maar ook een stuk vlees. We moeten daarom goed ons gebit onderhouden. Met een divers gebit als snijtanden, hoektanden en kiezen, kunnen we zo een gevarieerd dieet aan.
Wil je eens zien hoe dit echt zit? Vaak heeft een tandarts een mooi model staan van elk dier en ze kunnen het je vaak haarfijn uitleggen.
Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.