Luchtweginfecties bij paarden, wat moet je dan doen?

Na de kreupelheden zijn luchtwegaandoeningen bij paarden het allergrootste probleem, wanneer we kijken naar de gezondheid. Rond de 15% van alle paarden heeft te kampen met dit probleem. Meestal gaat het alleen om een enkel paard, soms gaat het om een groep paarden binnen een bepaald bedrijf. Mocht je dit opvallen, ga dan direct naar een sportpaardenarts.

Wat zijn de oorzaken?

Verkouden zijn, ontstaat bijna altijd door virusinfecties, en daarbij denken wel al heel gauw aan influenza en rhinopneumonie, deze maken namelijk de weg vrij voor bacteriën en complicaties. Ook schimmels kunnen hier een grote rol in spelen. Deze ziekteverwekkers zijn zo goed als altijd aanwezig binnen een bepaalde groep paarden. Wanneer de infectiedruk groter is dan de weerstand dan loop je een ziekte op. Het evenwicht op dit gebied staat onder grote invloed van de wijze waarop de verzorger omgaat met het paard. Zowel tijdens het trainen als tijdens het proces van verzorgen.

Wat kun je doen bij infecties.

Het belangrijkste om te doen bij een luchtweginfectie is om het paard te laten rusten in een stofvrije omgeving voor op zijn minst een week. In de meeste gevallen hoeven hier geen medicijn aan te pas te komen. Als bacteriën de factor zijn die complicaties veroorzaakt dan is medicatie wel nodig. In dit geval moet je denken aan antibiotica en slijmverdunners.

Wanneer dieren echt ziek zijn dan zijn er echt hevige symptomen die met regelmaat optreden. Hierbij kun je denken aan kortademig zijn, niet meer willen eten, koorts, buikslag etc., het is hierbij altijd verstandig een sportpaardenarts te raadplegen. Ontsteking en ernstige problemen kunnen op de loer liggen wanneer dit niet wordt gedaan. De sportpaardenarts kan dan een indicatie geven van hoe het paard er voor staat, zodat jij samen met de sportpaardenarts kunt beslissen wat de volgende stappen moeten zijn. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden via endoscopie. Dit is een technologie die voor chirurgische doeleinden wordt gebruikt waarmee er middels een dunne kijkbuis in het lichaam wordt gekeken wat daar zich afspeelt. De endoscopie is meestal niet pijnlijk, maar ook niet prettig. Maar het hangt af van de hevigheid van de symptomen van het paard hoe de endoscopie wordt ervaren.

Niet ziek, maar wel luchtweginfecties?

We noemden net al dat het soms voor kan komen dat paarden geen hevige symptomen van ziek zijn vertonen maar wel luchtwegproblemen hebben, en dat paarden dan moeten rusten. Maar het kan ook zeker verstandig zijn om de arts het paard even te laten onderzoeken. Symptomen kunnen zich soms later ontwikkelen, dus een check om te verzekeren dat het paart niets heeft is altijd goed om te doen. Zo weet je zeker dat het paard wel of geen medicatie nodig heeft.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.