Een orthopeed voor je hond

Wat is een orthopeed hond?

“Ben jij een kattenmens of een hondenmens?” Die vraag komt heel vaak voorbij, als je bijvoorbeeld iemand net leert kennen. Het is ook niet een hele rare vraag als je bedenkt dat dit de twee populairste huisdieren in Nederland zijn. In 2019 is hier namelijk een onderzoek naar gedaan. Daar kwam uit dat er 3,8 miljoen huishoudens zijn met huisdieren. Hiervan heeft 17,8% een hond. Dat zijn meer dan 670 duizend honden in totaal!

Tussen al die honden zit veel verschil hoe ze zich gedragen. Je hebt rustige, luie schoothondjes, maar er zijn ook genoeg actieve en speelse druktemakers. Dat spelen kan af en toe nog wel eens misgaan als ze enthousiast zijn en net even iets te gek doen. Je hond komt bijvoorbeeld verkeerd terecht bij het springen. Maar waar ga je dan heen? Naar de dierenarts of naar een orthopeed voor je hond?

Wat doet een orthopeed voor honden?

Of je nou op het moment een huisdier hebt of vroeger één gehad hebt, we zijn bijna allemaal wel eens met ze naar de dierenarts geweest. Bijvoorbeeld voor een reguliere check of alles nog in orde is, als je huisdier ziek is of voor een inenting tegen ziektes. Maar wat doet een orthopeed hond dan precies?

Een dierenarts houdt zich dus bezig met het genezen van zieke dieren of dieren die gewond zijn geraakt. Een orthopeed hond is gericht op een wat specifieker vakgebied. Een orthopeed is namelijk gespecialiseerd in ziektes en afwijkingen in het steun- en bewegingsapparaat. Dit houdt dus de lichaamsdelen in waardoor een mens of dier zich kan voortbewegen en steun van krijgt. Hier vallen onder andere de botten en de spieren onder. Een orthopeed voor honden is dus gespecialiseerd in het behandelen van spieren en botten van honden.

Lees tip:  Hoe kun je muizen verjagen uit je woning?

Wanneer moet ik naar een orthopeed met mijn hond?

Een orthopeed voor honden kan verschillende soorten hulp bieden, waaronder het behandelen van de aandoeningen of ziekte in het bewegingsapparaat van de hond. Deze aandoeningen of ziektes kunnen opgelopen zijn, maar het kan ook voorkomen dat de hond ermee geboren is. Een aantal voorbeelden van aandoeningen zijn:

  • Gebroken botten
  • Knieproblemen (bijvoorbeeld een kruisband die gescheurd is)
  • Gewrichtsaandoeningen
  • Heupdysplasie (niet goed ontwikkelde heup waardoor deze makkelijk uit de kom kan schieten)
  • Aangeboren afwijking van de botten
  • Kaakaandoeningen

Na het behandelen van aandoeningen moet de hond vaak een tijdje revalideren. Hier moet dus voorzichtig bij gedaan worden om het genezingsproces zo goed mogelijk te laten verlopen. Veel orthopeden voor honden bieden daarvoor ook verschillende hulpmiddelen, zoals:

Een statische brace voorkomt dat er ook maar enige beweging komt in het behandelde gewricht van de hond. Deze is goed als bijvoorbeeld het bewegen van de poot veel pijn doet.

Een dynamische brace biedt daarentegen wel ruimte voor beweging. Deze brace is bedoeld om de hond ondersteuning te bieden bij het bewegen van het gewricht.

Een prothese vervangt een lichaamsdeel van de hond door een kunstmatig lichaamsdeel. Als een hond bijvoorbeeld een deel van zijn poot mist door bijvoorbeeld een ongeluk of amputatie, kan een prothese erbij helpen om alsnog te kunnen lopen.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.